Bütünsel sağlık; canlının fiziksel, ruhsal, zihinsel, duygusal, sosyal yönleri ile bir bütün olarak sağlıklı, dengeli ve uyum içinde olmasını ifade eder. Bu nedenle gerçek ve sürdürülebilir bir iyilik hali için tüm bu alanların birbirleri ile uyum içinde çalışması ve dengede olması hayati önem taşır.
Bu anlayışta, hastalığının olmaması, sağlıklı ve iyi olduğun anlamına gelmez. Bireyin yaşamının tüm yönleri; dengeli, kaliteli ve sürdürülebilir olduğu zaman gerçek anlamda sağlıklı bir yaşamdan bahsedilir.
Ve kişinin şartları ne olursa olsun (zaman yetersizliği, maddi sorunlar, motivasyon eksikliği, yaş, genetik, alışkanlıklar vb.) bulunduğu durumun en iyisi olma halidir.
Bütünsel sağlıkta, reçete herkes için aynı değildir. Reçete kişiye özeldir. Bir kişinin iyilik hali ve vücut dengesi için gerekli olan kriterler bir başkası için geçerli olmayabilir.
Bütünsel sağlık beş ana daldan oluşur. Bu dalların birbirleriyle uyum içinde ve dengede olması sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturur.
Fiziksel sağlık; Sağlıklı, doğal, temiz ve dengeli beslenme, düzenli egzersiz (her gün, ne kadar zamanınız varsa o kadar yürüyüş ya da egzersiz), yeterli uyku (en az 7-8 saat uyku) ve sağlık kontrollerinin zamanında yapılması ile bedenin iyi durumda tutulmasını ifade eder.
Zihinsel sağlık; hayatın getirdiği stres ile başa çıkabilme, mental egzersizler yaparak zihinsel sağlığı geliştirebilme ve zihinsel dayanıklılığı arttırabilme kapasitesidir. Öğrenmeye açık olmak ve öğrenme isteği zihinsel sağlık ile doğru orantılıdır. Her gün yeni bir şey öğrenmek başlangıç için harika bir adımdır.
Duygusal sağlık; duygu ve düşüncelerini sağlıklı bir şekilde yönetebilme, sağlıklı ilişkiler kurma ve en önemlisi kendini kabul etme yetisidir. Kendini mutlu eden aktiviteler duygusal sağlığı desteklemek için önemli bir rol oynar. Kendini bilme ve kendine dürüst olma yolda ilerlemede oldukça işe yarar.
Ruhsal sağlık; mutluluk, üzüntü, acı, öfke gibi duyguları yöneterek içsel dengeyi sağlayabilme ve manevi değerleri keşfedebilme yeteneğidir. İçsel huzuru bulma ve yaşamın anlamını anlamakta iyi bir yol haritasıdır.
Sosyal sağlık; Toplumsal ilişkiler kurma ve iletişim becerisini geliştirebilme, çevreye olumlu katkılar sunma, doğa ’da vakit geçirebilme önemli kriterlerdendir. Çevrenin destekleyici olması işleri daha da kolaylaştıracaktır.
Bütünsel sağlık ile vücut ve zihin dengenizi kurarak, yaşam kalitenizi arttırabilir, ilaç ve cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmadan önce önleyici tedbirler ile kendi hayatınızın sorumluluğunu alabilirsiniz.
Bütünsel sağlık, hastalıklara yakalanma riskini azaltırken yaşam sürenizi uzatır. Ve size kaliteli, huzurlu ve mutlu bir yaşam sürmeniz için güçlü bir destek sağlar.
Bütünsel sağlık, yaşam kaliteniz üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Her alanda kendi dengenizi bulabilmeniz dileği ile…..