Kilo Verme Sürecinde Psikolojimizi Nasıl Yönetebiliriz?

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak, yalnızca fiziksel değil aynı zamanda psikolojik bir süreçtir. Kilo verme sürecinde, zihinsel hazırlık yapmak, psikolojik dengeyi korumak, bu süreci yönetmek, yeme isteğini azaltma ve başarılı olmada oldukça önemlidir.


Bu süreçte, kendimize zaman vermeli, duygularımızı gözlemlemeli ve hedeflerimize uygun motivasyon oluşturmalıyız.


Öncelikle kendini tanıma ve bilinçli farkındalık (mindfulness) geliştirme konusunda kararlılık ve sabır göstermeliyiz. Yemeğe başlamadan önce gerçekten aç olup olmadığınızı düşünün. Gerçekten açmısınız yoksa stres, günlük rutin davranışlar, üzüntü veya yalnızlık gibi duygular nedeni ile mi yemek istiyorsunuz? Duygusal açlık nedeni ile yemek yemeği alışkanlık haline getirmiş iseniz, bu duygularla başa çıkmanın alternatif yollarını belirleyin. Bir hobi edinmek, yürüyüş yapmak, arkadaşınızla konuşmak, nefes egzersizleri yapmak, yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmek, yakın çevreden duygusal destek almak, belki günlük tutmak, yapmayı sevdiğiniz bir nişle meşgul olmanız, süreci daha sağlıklı geçirmenizi sağlar.


Kendinize gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirleyin. Zorlayıcı hedefler koymak yerine küçük ve yapabileceğiniz hedeflerle süreci daha yönetebilir hale getirebilirsiniz. Örneğin 1 hafta boyunca tatlı yemeyeceğim yerine (bu size sürdürülebilir gelmiyorsa), haftada 1 gün, küçük porsiyon tatlı yemeniz daha sürdürülebilir bir davranıştır.


Olumsuz düşüncelerinizi değiştirin. Kendinize karşı nazik olun. Sürecin iniş çıkışlarının olabileceğini kabul edin. Her adımın bir ilerleme, küçük başarıların önemli bir kazanım olduğunu fark edip “Bu bir süreç ve her gün daha iyi oluyorum” gibi pozitif ve yapıcı ifadelerle hedeflerinize odaklanın.


Küçük başarılarınızı takdir edin ve kendinizi ödüllendirin. Hedefinize ulaşma süreci uzun ve zorlayıcı olabilir. İlerlemenizi görmek için kendinize zaman tanıyın ve sabırlı olun. Sağlıklı kilo verme sürecinin aslında bir yaşam tarzı değişikliği olduğunu unutmayın. Hedeflerinize ulaştıkça kendinizi ödüllendirin. Sevdiğiniz bir etkinliğe katılmak, kendine özel bir kahve ısmarlamak, yeni bir giysi denemek, doğa gezisi yapmak vb… Hatta hedeflerinizin çoğuna ulaştığınızda bir tatil planı yaparak süreci daha keyifli hale getirebilirsiniz.


Fiziksel aktivite, meditasyon yapın. Düzenli egzersiz ve meditasyon endorfin salgılanmasını arttırarak ruh halinizin iyileşmesine, stresinizin azalmasına yardımcı olur. Bu da yeme isteğinizi kontrol etmenizi sağlar. Gün içerisinde aktif olup hareketsiz kalmamaya özen gösterin. İş yeriniz, çalışma şartlarınız ya da zamanınız bunun için uygun olmayabilir. Ancak bulunduğunuz ortamdaki şartları fırsata çevirebilirsiniz. İş yerinizde veya evinizde asansör yerine merdivenleri tercih etmek, büyük fark yaratabilir.

Bu sayede hem hareket etmiş olur, hem kaslarınızı güçlendirir, hem de kilo verme sürecinize olumlu katkı sağlarsınız.


Rutinler ve planlama yaparak süreci daha iyi yönetebilirsiniz.  Uyku düzeninize dikkat ederek, yemek saatlerinizi belirleyip, aynı saatlerde yemek, beslenme planlaması yapmak, sağlıklı yemek hazırlıkları yapmak, duygusal açlık krizlerinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olacaktır.


Bu yolculukta kendinize destek bulabilirsiniz. Aile üyeleri, arkadaşlar, sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmeye çalışanlar, bir beslenme uzmanı ya da  psikolog size yol gösterebilir ve motivasyonunuzu arttırabilir.


Beslenme ve psikoloji yaşam kaliteniz üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Her iki alanda kendi dengenizi bulabilmeniz dileği ile…..





                                                          


Fonksiyonel Tıp Sağlıklı Yaşam Koçu, Koşu ve Spor Eğitmeni



©2024 Ebru Yazıcıoğlu