Sağlıklı Bir Yaşam İçin Paslanma, İltihaplanma ve Şekerlenmeye Dikkat


Hayatında birkaç basit ama etkili alışkanlığı değiştirerek sağlıklı, kaliteli ve mutlu bir yaşama merhaba diyebilirsin.


PASLANMA (OKSİDASYON)

Paslanma, tıpkı metalin oksijenle temas ettiğinde paslanması gibi, vücudumuzda zamanla paslanabilir. 


Sigara içmek, aşırı alkol tüketimi, kötü beslenme, stres, hava kirliliği, hareketsiz yaşam, güneşin zararlı ışınlarına (UV ışınları) aşırı maruz kalma, paslanmanın başlıca nedenleridir.


Oksidasyon; kronik hastalıklar (kalp-damar hastalıkları, Alzheimer, diyabet), kanser, erken yaşlanma, hücre zarında bozulma gibi çok ciddi ve tehlikeli hastalıklara neden olabilir.


İLTİHAPLANMA (İNFLAMASYON) 

İnflamasyon, vücudun, enfeksiyon, toksin veya yaralanma gibi zararlı uyarılara karşı verdiği doğal savunma tepkisidir. Bağışıklık sisteminin alarm mekanizmasıdır.


Sağlıksız beslenme (rafine karbonhidrat, fazla şeker, trans yağlar), aşırı stres ve yetersiz uyku, otoimmün hastalıklar, sigara, alkol kullanımı, hareketsizlik, obezite ve bozuk olan bağırsak florası iltihaplanmaya neden olabilir.


Bazı kanser türleri, romatizmal hastalıklar, Parkinson ve Alzheimer, tip 2 diyabet, kalp- damar hastalıkları inflamasyonla ilişkili olan hastalıklardır.



ŞEKERLENME (GLİKASYON) 

Glikasyon, kandaki fazla şekerin vücut proteinlerine yapışarak onları bozması ve kronik hastalıklara zemin hazırlamasıdır.


Fazla şeker ve rafine karbonhidrat tüketimi, yüksek kan şekeri, stres, yüksek sıcaklıkta pişirme (ızgara, kızartma), bilinçsiz diyet ve düşük antioksidan alımı glikasyona yol açar.


Erken yaşlanma, cilt kırışıklıkları, katarakt, böbrek ve sinir hasarı, diyabet ve Alzheimer gibi hastalıkların temelinde şekerlenme vardır.


İyi haber şu ki, bu üç süreci tersine çevirmek bizim elimizde!


Tüm bu zararlılardan, renkli, çeşitli, doğal besinlerle dengeli beslenerek, lifli ve fermente gıdalar tüketerek, şekerli gıdaları en aza indirerek, işlenmiş gıdalardan uzak durarak, düzenli egzersiz yaparak, kaliteli ve yeterli uyku uyuyarak, stres yönetimini iyi yaparak ve toksinlerden (sigara, alkol, çevresel kirleticiler) uzak durarak kurtulabiliriz. Bu süreçte beslenmenize antioksidanları (içerisinde c vitamini, e vitamini olan besinler) dahil ederek oldukça iyi bir yol alabilirsiniz. Doğal pişirme yöntemleri (haşlama, buharda ve düşük sıcaklıkta pişirme, fırında pişirme) işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.


Beslenme, egzersiz, stres yönetimi ve uyku gibi temel yaşam alışkanlıklarımızı iyileştirerek bedenimize dost davranmak mümkün. Bu değişiklikler sayesinde kaliteli ve sağlıklı yaşamın kapılarını aralayabilir, kendi dengemize yol alabiliriz.


Fonksiyonel Tıp Sağlıklı Yaşam Koçu, Koşu ve Spor Eğitmeni



©2025 Ebru Yazıcıoğlu