Spor yapma motivasyonunuzu arttırabilme ve sürdürülebilir kılmak için, spor psikolojinizi etkili bir şekilde yönetmeniz gerekmektedir. Ve bu, sanıldığı kadar zor değildir. Basit ama iyi bir planlama ile bu işin üstesinden gelebilirsiniz.
Öncelikle kendinize büyük hedefler koymak yerine, daha küçük, ulaşılabilir, basit hedefler koyabilirsiniz. Hedefleri koyarken kendi gerçekliğinizin farkında olmanız hedeflere ulaşmanızda etkili olacaktır. Örneğin haftada 3 gün yürüyüş hedefi ile spor yapmaya başlayabilirsiniz. Yine yürüyüşlerin süresini, gün sayısını zamanınıza, sağlığınıza ve yaşam tarzına göre belirleyebilirsiniz. Haftada 1 gün yürüyebilecekseniz 1 gün, 5 gün yürüyebilecekseniz 5 gün diye başlarsınız. Ya da önce 60 dakika ile başladığınız yürüyüşü, sonraki hafta geçerli nedenlerinizden dolayı 30 dakika olarak planlayabilirsiniz. Önemli olan, başarabileceğiniz hedefler koymak ve uygulayabilmek olmalı. Hedeflerinize ulaştıkça motivasyonunuz artacak ve hedefleriniz sürdürülebilir olacaktır.
Aynı spor dalı ile uğraşmak size sıkıcı gelebilir. Örneğin sürekli yürümekten sıkılabilirsiniz. Yine sağlığınıza, yaşam tarzınıza ve zamanınıza uygun olarak 30 dakikalık yürü-koş hedefleri koyup, uygulayabilirsiniz. Dışarıya çıkıp spor yapmak için vaktiniz yoksa ya da kendinizi gergin hissediyorsanız evde pilates veya yoga yapabilirsiniz. Başka bir gün için koşu yapma, bisiklet kullanma gibi aktiviteler, rutininizi canlı tutmak için size yardımcı olacaktır. Çeşitli, size uygun olan spor dallarını deneyerek, daha başarılı olduğunuz, kendinizi daha iyi hissettiğiniz spor dallarını keşfedebilirsiniz.
Tek başınıza spor yapmak, sizin için sürdürülebilir gelmiyorsa, zaman zaman bir arkadaşınızla veya herhangi bir grup ile spor yapabilirsiniz. Araştırarak, yürüyüş, koşu, dağcılık, bisiklet, pilates, yoga, basketbol, voleybol vb. gruplar ile iletişime geçebilir hem sosyalleşir hem de süreci daha eğlenceli hale getirebilirsiniz.
Zaman zaman zorlanabilir, canınız spor yapmak istemeyebilir hatta kendinize çeşitli bahaneler üretebilirsiniz. (Hava sıcak ya da soğuk, zamanım yok, bugün yapmasam da olur, yorgunum, elektrikler kesik :) ) Böyle zamanlarda; kendinize, motive eden cümleler kullanın. “Bunu yapabilirim”, “Başlayınca iyi hissedeceğim” ya da benim yaptığım gibi “Başlarsam bitecektir, sonrasında kendimi iyi hissedeceğim” :) gibi cümlelerle zihninizi pozitif yönde yönlendirebilirsiniz. Neden spor yapmak istediğinizi; sağlığınız, enerjiniz, genel iyilik haliniz ya da belirli bir hedefi (kilo vermek, formda kalmak) kendinize hatırlatmak, içsel motivasyonunuzu arttıracaktır. Spor sonrası yaşadığınız hissi hatırlamaya çalışın. Endorfin salınımı, stresinizin azalması, kendinizi iyi hissetmeniz, spora başlamanız için güçlü motivasyon kaynakları olacaktır.
Spor yaparken sevdiğiniz müzikleri dinlemek, açık havada ya da doğada spor yapmak, eğlenceli uygulamalar ile spor rutininizi çeşitlendirmek, yaptığınız sporu daha keyifli hale getirebilir.
Kısa ya da uzun vadeli hedeflerinize ulaştığınızda, kendinizi ödüllendirin. Örneğin en sevdiğiniz yemeği yiyebilir ya da kendinize hediye alabilirsiniz.
Spor yapmayı günlük rutininiz haline getirdiğinizde, diğer rutinlere (yemek yemek, uyku ve vb, ) dönüşecek ve zaman konusunda sizi daha az zorlayacaktır. Sporu yaşam tarzınızda, otomatik davranış haline getirmek, hedeflerinize ulaşıp, sporun size kattığı sayısız faydaları keşfetmek de motivasyona daha az ihtiyaç duymanıza neden olacaktır.
Unutmayın ki kendinize ne verirseniz onu alacaksınız…
Spor motivasyonunuzu artırıp, sürdürülebilir kılmanız için kendi dengenizi bulabilmeniz dileğiyle…