İşlenmiş, rafine ve endüstriyel gıdalardan temiz ve dengeli beslenmeye...
Günümüzde insanların beslenme tercihleri giderek çeşitleniyor ve her biri farklı sağlık iddiaları ile destekleniyor. İnsanlar sağlıklarını iyileştirmek ya da korumak adına profesyonel sağlık uzmanlarının önerisi olmadan bu yöntemleri ( ketojenik, vegan, vejeteryan, glutensiz, bakliyatsız, çiğ, protein ağırlıklı beslenme, vb. eliminasyon diyeti, su diyeti, vb.) deniyor ve ileride ortaya çıkabilecek birçok sağlık sorunun önünü açmış oluyor. Beslenme tercihlerinin sağlık üzerindeki etkileri karmaşıktır ve herkes için aynı sonuçlar geçerli değildir. Birçok kişi belirli bir besin öğesini keserek iyileştiğini hatta rahatladığını düşünebilir. Örneğin, gluten hassasiyeti olmayan ancak beslenmesinden gluteni çıkaran kişi, asıl olanın karbonhidratı azaltmak olduğunu bilmez. Ya da hayvansal ürünleri beslenmesinden çıkarırken, asıl sorunun endüstriyel hayvanların toksinleri olduğunu göz ardı eder.
Herhangi bir besin öğesini kesmeden ya da herhangi bir besin kaynağı ağırlıklı beslenmeden önce sağlık uzmanlarına danışılmalı, bilimsel temelli yaklaşımlar esas alınmalıdır.
Tüm bunlara rağmen kişisel tercihleri, dünya görüşü vb. gibi nedenler ile herhangi bir beslenme türünü seçenler, besinlerden alamadıkları besin maddelerini takviyeler ile tamamlamaya çalışmalıdır.
Kaldı ki, bireylerin yanlış seçimleri, sağlıksız toplumların da oluşmasına neden olmaktadır.
Beslenmede, kişilerin sağlık durumu, yaşı, cinsiyeti, fiziksel aktivite düzeyi , ihtiyaçları ön planda olmalıdır.
Esas olan işlenmemiş, rafine olmayan, paketsiz gıdaların tercih edilmesi, gıda kaynaklarının temiz olması, şekerli gıdalardan mümkün olduğunca az tüketilmesi, su tüketimi ve dengeli beslenmedir.